Ultrahangos csontsűrűség vizsgálat (QUS)

Kezdőlap / Rendelések / Ultrahangos csontsűrűség vizsgálat (QUS)

A Lunar Achilles Express készülék segítségével kvantitatív ultrahangos csontsűrűség (QUS)vizsgálat során a csonton áthaladó ultrahang sebességét (SOS, speed of sound) és frekvenciafüggő gyengülését (BUA, broadband ultrasound attenuation, dB/MHz) mérjük. A két adatból számolható index a csont merevségét (stiffness) jellemzi. E paraméterek az ásványi csonttömeggel szoros kapcsolatban állnak, de nem azonosak azzal: a BUA a csont szerkezetének, a SOS pedig a csont elasztikusságnak változásától is függ. Az ultrahangos csontvizsgálat tehát a csont mennyisége mellett annak minőségét is reprezentálja, így a törési kockázatot is meghatározza.

Sarokcsonton, fájdalommentesen történik a vizsgálat ülő helyzetben. A mérésnek biológiailag káros hatása nincs, mivel sugárterheléssel nem jár.

A csontritkulást néma járványnak nevezik, mert kezdeti stádiumban tünetmentes, és gyakran csak egy csonttörés után ismerik fel az elváltozást. Pedig a korai diagnózis és kezelés lehetőséget adhat a súlyos következmények megelőzésére.

Jelenleg Magyarországon a népesség tíz százaléka, mintegy 600 000 nő és 300 000 férfi szenved csontritkulásban. Idős korban, főleg nők körében, a csontritkulás okozta törések, mind az életminőség csökkenése okán, mind a mortalitási szövődmények miatt sarkalatos népegészségügyi problémát jelentenek a jóléti társadalmakban. Ezért fontos a szűrés!